Skip to content Skip to footer

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση με υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε πολυεπίπεδες αλλαγές που επηρεάζουν πολλές κοινωνικές ομάδες, κυρίως όμως σκιάζουν το μέλλον της νέας γενιάς.

Σε αυτές τις συνθήκες, δεν δοκιμάστηκε μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς αλλά συνάμα οι ατομικές ελευθερίες και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ανταποκρίθηκαν με βολονταρισμό κι αίσθημα ευθύνης στην  πολιτική πρόκληση αντιμετώπισης της πανδημίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, βρέθηκαν ενώπιον κυβερνητικών αποφάσεων που περιόριζαν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. 

Ως η φιλελεύθερη πολιτική νεολαία της Ελλάδας, παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις. Από το 2016, δηλώνουμε ηχηρά την παρουσία μας στα πολιτικά πράγματα κι εκφράζουμε τη θέλησή μας να συμβάλουμε στον δημόσιο διάλογο με σκοπό να συνεισφέρουμε με τις δικές μας προτάσεις, καθώς θεωρούμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει ούτε δύναται να μένει αμέτοχη.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ανεξάρτητοι φιλελεύθεροι νέοι και νέες από όλοι την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβαν μέρος στην 1η Συνδιάσκεψη Φιλελεύθερης Νεολαίας. Καρπός της τριήμερης εκείνης συνάντησης ήταν η «Φιλελεύθερη Ατζέντα για το 2021», στους θεματικούς άξονες της εργασίας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό μόνο μέρος της ατζέντας έχει υλοποιηθεί, και το πιο δύσκολο παραμένει ζητούμενο.

Καθώς όμως οι προκλήσεις και το πολιτικό σκηνικό βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, οι νέοι δεν θέλουν να τεθούν, εκ νέου, στο περιθώριο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε άμεσα από (νεο)συντηρητικές πολιτικές, τον λαϊκισμό και τις μικροπολιτικές διαμάχες που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα για ανταλλαγή ευθυνών.

Ως φιλελεύθεροι στρέφουμε πλέον τη συζήτηση σε ζητήματα του μέλλοντος, όπως το περιβάλλον, η εκπαίδευση κι η τομεακή εξειδίκευση, η ψηφιοποίηση, η νεανική ανεργία και οι έμφυλες σχέσεις, που απασχολούν τη νεολαία και είναι απαραίτητο να τεθούν ανοικτά στον δημόσιο διάλογο. 

Για τον λόγο αυτό, οι Ελεύθεροι Νέοι, η φιλελεύθερη πολιτική νεολαία της Ελλάδας, μέλος της Ευρωπαϊκής φιλελεύθερης νεολαίας (LYMEC) και της διεθνούς φιλελεύθερης νεολαίας (IFLRY), διοργανώνουν τη 2η Συνδιάσκεψη Φιλελεύθερης Νεολαίας, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στην Αθήνα. Σε αυτό το μεγάλο αντάμωμα, προσκαλούν όλες και όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι να συμμετάσχουν στο διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας και να διαμορφώσουν από κοινού τη «Φιλελεύθερη Ατζέντα πέρα από το 2021». Η νέα γενιά έχει γνώσεις και προτάσεις και είναι η ευκαιρία να θέσουμε αυτά τα βασικά ζητήματα επί τάπητος.

Στη Συνδιάσκεψη θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό εξέχουσες προσωπικότητες του φιλελεύθερου κινήματος από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι πληροφορίες του προγράμματος της Συνδιάσκεψης θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα των Ελεύθερων Νέων.

Η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη είναι ατομική και ανεξάρτητη από συλλογικούς φορείς. 

Η διοργάνωση γίνεται δυνατή χάρη στην ενεργό υποστήριξη του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον ακόλουθο σύνδεσμο έως την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου:

https://forms.gle/izzhWRQwVnGJnqcS7

© 2020 Youngliberals | Design & Development by Digitalmonkeys