Skip to content Skip to footer

Γράφει ο Σπύρος Διαγκάκης,

Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και σηματοδοτεί τα κατορθώματα και τις θυσίες όλων των γυναικών του κόσμου για παραπάνω από έναν αιώνα και ο στόχος της ημέρας είναι να μας υπενθυμίζει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες στον εκάστοτε τομέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών που είναι αδιάκοπτα στην πρώτη γραμμή κατά της κρίσης του COVID-19 καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Votes for Women” – Coal Region newspaper published a “Women's Suffrage  Edition” in March 1914 | Wynning History

Ανατρέχοντας στην ιστορία και συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, θα παρατηρήσουμε μια ενεργή προσπάθεια διάφορων κινημάτων που μάχονταν για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο σημαντικά κινήματα, που επηρέασε κατά κόρων την πορεία της κοινωνικής τους ένταξης, ήταν  οι σουφραζέτες οι οποίες μάχονταν για την κοινωνική αλλαγή και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα που εκχώρησε ψήφο στις γυναίκες, όταν το 1893 επιτράπηκε σε όλες τις γυναίκες άνω των 21 να ψηφίσουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Έπειτα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες  κλωστοϋφαντουργίας. Έναν χρόνο αργότερα προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Εφόσον τα διάφορα κινήματα διαδόθηκαν ευρέως στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη, με την άνοδο των φεμινιστικών κινημάτων , θεσμοθετήθηκε επισήμως εν τέλει από το Ο.Η.Ε  το έτος 1977.

Αναμφίβολα όλα αυτά τα χρόνια η θέση της γυναίκας έχει ευτυχώς επαναπροσδιοριστεί και ως κοινωνία έχουμε αφήσει πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας στερεότυπα και ταμπού που ήθελαν την γυναίκα ως έναν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας. Βέβαια για να επέλθει η πλήρης ισότητα σε όλους τους τομείς έχουμε ακόμη δρόμο αν και οι μελέτες είναι αισιόδοξες . Σήμερα μόλις το 1/5 των βουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες ενώ επίσης ο αριθμός των αρχηγών κρατών που είναι γυναίκες, είναι απειροελάχιστος εν συγκρίσει με τους άνδρες. Επίσης σε σχέση με πριν 20 χρόνια οι υπουργικές θέσεις που κατέχουν γυναίκες έχουν τριπλασιαστεί αλλά υστερούν ακόμη αρκετά με τις θέσεις που κατέχουν άνδρες. Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα καθώς περισσότερο από το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας και κυρίως κατά την διάρκεια της εφηβείας. Οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις των διακρίσεων ανάμεσα στα δυο φύλα γίνονται εμφανείς καθημερινά.

Παρά τις μικρές και μεγάλες νίκες που έχουμε κατορθώσει ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν δυστυχώς ακόμη κάποια ‘’κατάλοιπα’’ και οφείλουμε να ασχοληθούμε εκ βαθέων για την πλήρη εξάλειψή τους. Τα γυναικεία επαγγέλματα έχουν χαμηλότερες αποδοχές, λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και λιγότερο κοινωνικό κύρος από τα αντρικά επαγγέλματα. Οι γυναίκες εργάζονται κυρίως σε ανειδίκευτες και ημι-ανειδίκευτες χειρωνακτικές εργασίες, ή σε χαμηλόβαθμες και χαμηλόμισθες υπαλληλικές θέσεις. Είναι λυπηρό να μιλάμε το 2021 για εργασίες που είναι διχοτομημένες με βάση το φύλο. Όπως αναφέραμε παραπάνω τα ποσοστά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης (συμπεριλαμβανομένου και τον βιασμό μεταξύ συζύγων) είναι ‘’τρομακτικά’’ δυσανάλογα μεταξύ των δύο φύλων και μάλιστα αυξάνονται δραματικά σε ορισμένες χώρες.

Ως φιλελεύθεροι τασσόμαστε υπέρ της ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα. Πρέπει επιτέλους να ζούμε σε κοινωνίες που δεν αναπαράγουν στερεότυπα που αφορούν τα έμφυλα χαρακτηριστικά μας, αντιθέτως μάχονται για ίσες ευκαιρίες και παροχές προς όλους ανεξαιρέτως. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας, στη λήψη αποφάσεων και φυσικά το δικαιώμα να αποφασίζουν μόνες τους για το μέλλον και τις επιλογές τους.

🗣️H θέση της γυναίκας είναι στην πολιτική
🗣️Η θέση της γυναίκας είναι στην ηγεσία
🗣️Η θέση της γυναίκας είναι στις επιστήμες
🗣️Η θέση της γυναίκας είναι στον αθλητισμό
🗣️Η θέση της γυναίκας είναι όπου αυτή επιθυμεί

#iwd2021 #internationalwomensday #femaleempowerment #whynotliberal

© 2020 Youngliberals | Design & Development by Digitalmonkeys