Skip to content Skip to footer

6η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας

Γράφει η Θεοδώρα Παυλίδου, Μέλος των Ελεύθερων Νέων

Για 6η συνεχόμενη χρονιά οι Ελεύθεροι Νέοι συνδιοργάνωσαν με το ίδρυμα Friedrich Nauman for Freedom, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, και το ΙΜΕΔΑ την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας στο Πόρτο Καρράς (Χαλκιδική), από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Φέτος η Ακαδημία υποδέχτηκε 20 άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, που είτε έχουν έντονο ενδιαφέρον να αναδείξουν την επιχειρηματική τους ιδέα είτε είναι στα αρχικά στάδια υλοποίησης της.

Αυτό το δημιουργικό τριήμερο, πρόσφερε θεωρητική και πρακτική γνώση στους συμμετέχοντες, πάντα με την βοηθεια των έμπειρων μεντόρων Νικόλαο Τσονιώτη και Κωνσταντίνο Ταρμανζά. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς με CEO από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως τον κύριο Νικόλαο Σμυρλακη (CEO Finest Roots), τον κ. Ιωάννη Λαγό (Founder Menalon Trail), Απόστολο Σιώκας (Product Range Manager SDA-AC) καθώς, και Γιώργο Καρλατήρα (Director IMEDA).

1η μέρα στην Ακαδημία Επιχειρηματικότητας

Κατά τη πρώτη ημέρα της ακαδημίας οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν με τους εισηγητές και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και έπειτα τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιασουν την επιχειρηματικη τους ιδέα ωστε να ψηφιστουν οι τέσσερις (4) “καλύτερες”. 

Αφότου επιλέχθηκαν οι τέσσερις (4) επιχειρηματικές ιδέες και χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες σε τέσσερις (4) ομάδες των πέντε (5) ατόμων, αρχισαν να δουλευουν γύρω από την κάθε ιδέα, αξιοποιώντας το Business Model Canvas. 

Η μέρα έκλεισε με την ομιλία του κ. Νικόλαου Σμυρλάκη, ο οποίος μέσα από μία αρκετά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της επιχείρησης του, τη “Finest Roots”, προσέφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας στους νέους επιχειρηματίες, αναφέροντας τους, τα κριτήρια με τα οποία υλοποίησε την επιχειρηματική του ιδέα.

Κλείνοντας την πρώτη μερα, λοιπόν, με μια ευχάριστη νότα, ακολούθησε το δεύτερο στάδιο της ακαδημίας, όπου όλοι οι συμμετέχοντες άρχισαν πλέον να δουλεύουν σε ομάδες, με την καθοδήγηση των μεντόρων, και να προετοιμάζουν το Business Model Canvas που θα παρουσίαζαν την τελευταία μέρα μπροστά στην κριτική επιτροπή. 

2η μέρα στην Ακαδημία Επιχειρηματικότητας

Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι δυο μέντορες, Νικόλαος Τσονιώτης και Κωνσταντίνος Τραμαντζας, ξεκίνησαν την εκπαίδευση, αναλύοντας το κάθε στάδιο του Business Model Canvas ξεχωριστά.

Κάποια από τα σημαντικά στοιχεία των διαλέξεων, για την καθοδήγηση και βοήθεια των ομάδων, στην υλοποίηση του Business Model Canvas ήταν τα εξής: τι πρέπει να προσέξουν και που πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα, από που πρέπει να ξεκινήσουν καθώς και πως πρέπει να σκεφτούν και να ενεργήσουν εάν κάτι δεν είναι πραγματοποιήσιμο.
Όλα αυτά, φυσικά, δίνοντας παραδείγματα, είτε από προσωπικές τους εμπειρίες, είτε αληθινά παραδείγματα από εταιρίες, για την καλύτερη κατανόηση όλων των θεμάτων.

Η 2η μέρα της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γιώργου Καρλατήρα, στην οποία οι συμμετέχοντες έμαθαν που μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλευτική καθοδήγηση, όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι προς την επιχειρηματικότητα.

3η μέρα στην Ακαδημία Επιχειρηματικότητας

Η τελευταία ημέρα της ακαδημίας, ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ιωάννη Λαγού, ιδρυτή της Menalon Trail, ο οποίος μίλησε για την ιστορία και το έργο της επιχείρησής του.
Φτάνοντας στη τελική ευθεία, οι τέσσερις ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους στην κριτική επιτροπή, αποτελώντας για όλους μία μοναδική εμπειρία, που έδωσε την ευκαιρία, σε όλα τα μέλη, να μάθουν πως να προετοιμάζουν την παρουσίαση της ιδέα τους και τι είδους ερωτήσεις να περιμένουν από τους πιθανούς επενδυτές.
Η ημέρα έκλεισε με την επιβράβευση της νικήτριας ομάδας από την κριτική επιτροπή.

Η 6η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε για ακόμα μια φορά με επιτυχία. Η συμβολή αυτής της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κατάφερε με επιτυχία να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους εν δυνάμει επιχειρηματίες της Ελλάδας, τοποθετώντας τα όνειρα τους σε τροχιά δράσης. Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν τη συνιστώσα του οικονομικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Τα δύο αυτά στοιχεία συμβάλουν με ποικίλους τρόπους, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από την καινοτομία έρχεται η εισαγωγή νέων μεθόδων και διαδικασιών ώστε να προωθηθεί η ανοιχτή αγορά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό είναι και το δικό μας έργο και όραμα μεσα απο την διοργάνωση της Ακαδημιας Επιχειρηματικότητας, η δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, μιας Ελλάδας με μέλλον. 


© 2020 Youngliberals | Design & Development by Digitalmonkeys