Skip to content Skip to footer

Γράφει η Ευαγγελία Μούσιου, Μέλος Ελεύθερων Νέων.

Το πλέον φλέγον ζήτημα της πλειονότητας των πολιτών παγκοσμίως είναι το αν και κατά πόσο τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται με κάποιον τρόπο. Η ανησυχία της ύπαρξης φορέων οι οποίοι εκμεταλλεύονται εν αγνοία μας προσωπικά δεδομένα, προκαλεί τον φόβο καθώς και την ανασφάλεια πολλών ανθρώπων. Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός , το οποίο ωστόσο πολλές φορές θυσιάζεται και καταπατείται στο βωμό της εθνικής αφάλειας και του κέρδους. Η κυβέρνηση, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα social media, και αρκετοί άλλοι φορείς προτάσσοντας το κοινό καλό, αφαιρούν δεδομένα μας, δίχως  την δική μας συναίνεση.

    Η ανησυχία αυτή σκιαγραφείται λεπτομερώς και σε σχετική έρευνα για να προσωπικα δεδομένα, καθώς και για το ποιοι ευθύνονται γι’ αυτού του είδους την ανησυχία, που διεξείγαγε το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research στην Ελλάδα.

  

      Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της προαναφερθήσας έρευνας, στην ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων, βλέπουμε ότι το 76% των ερωτώμενων εξέφρασαν την μεγάλη τους ανησυχία για την σχετική εκμετάλλευση. Μικρό ποσοστό (23%) υποστήριξε πως δεν τους ανησυχούν τέτοιου είδους απρόσκοπτες ενέργειες των φορέων. Το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν, ίσως να ωφείλεται στο γεγονός πως δεν είναι αυτοί που ελέγχουν τις διάφορες πλατφόρμες. Στην ουσία απολαμβάνουν ένα μέρος αυτών, τα οποία στην πραγματικότητα δεν τους ανήκουν, είτε αυτό είναι ένας λογαριασμός σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είτε ένας αριθμός τηλεφώνου. Πίσω από όλα αυτά «κρύβονται» μεγάλοι οργανισμοί που μέσω της εκμετάλλευσης των δικών μας προσωπικών δεδομένων, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διαφημιστικό προφιλ για την αυξηση των πωλήσεων, αλλα και ακόμη την χειραγώγηση του κοινού και τον προσανατολισμό του σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών.

      Στην συνέχεια το μέρος των ερωτώμενων που εξέφρασε την ανησυχία του για την καταπάτηση του δικαίωματος των προσωπικών δεδομένων κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «Ποιοι από τους παρακάτω θεσμούς ή οργανισμούς πιστεύετε ότι εκμεταλλεύονται τα προσωπικά σας δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή σας;»

       Οι περισσότεροι εξ’ αυτών (91%) δήλωσαν ως τον κυρίαρχο φορέα εκμετάλλευσης των προσωπικών τους δεδομένων, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Μεγάλο ποσοστό που ανέρχεται στο 88% στην έρευνα, θεώρησε τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο ως μηχανές εκμετάλλευσης των δεδομένων χωρίς την συγκατάθεση μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλως παραδόξως, βρίσκονται στην τρίτη θέση με το 86% να απαντάει «ναι» , ενώ μόλις 8% απάντησαν «όχι». Είναι απολύτως δικαιολογημένο το μεγάλο αυτό ποσοστό των ναι, αφού σχεδόν όλοι έχουμε παρατηρήσει κάποια διαφήμιση να εμφανίζεται στον λογαριασμό μας , έπειτα από κάποια συζήτηση για το σχετικό προϊόν ή μάρκα. Τα e-shop ανησυχούν επίσης μεγάλο τμήμα των συμμετεχόντων (77%). Συχνά τίθενται ερωτήματα που αφορούν την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών. Το ποσοστό που αφορά την κυβέρνηση ανέρχεται στο 50-30 (50% ναι-30% όχι). Ενώ τα ποσοστά που αφορούν την επιχείρηση ή τον οργανισμό που εργάζονται οι ερωτώμενοι, ανατρέπονται. Εδώ τα «όχι», είναι 54, σε αντίθεση με τα «ναι» που μόλις αγγίζουν τα 23. Δύσκολα κάποιος θα θεωρήσει την εργασία του ως μέσω εκμετάλλευσης των δεδομένων του. Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι γιατροί. Τα «όχι» σε αυτή την περίπτωση ανέρχονται στο 66% και τα «ναι» στο 16%. Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε πως οι γιατροί καταπατούν το ιατρικό τους απόρρητο και εκμεταλλεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των ασθενών τους.

     Τα δεδομένα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί με την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους διάφορους θεσμούς και οργανισμούς, είναι απολύτως αναμενόμενα. Οι πολίτες υφίστανται έναν βομβαρδισμό μηνυμάτων και πληροφοριών που δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και την διάδοση φημών για την έλλειψη ακεραιότητας των φορέων και των οργανισμών, τους οδηγεί στην ανασφάλεια και στην ανησυχία για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Η ζυγαριά γέρνει υπερ της ασφάλειας και εις βάρος των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ωστόσο θα έπρεπε να προτάσσεται η ελευθερία και όχι το αντίστροφο. Αυτός ακριβώς είναι και ο βασικός στόχος της ομάδας μας, να προωθεί βασικά ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας και πρωταρχικός ρόλος μας είναι η  προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

© 2020 Youngliberals | Design & Development by Digitalmonkeys